"Hakk’ın Sesi Mehmet Akif Ersoy"
Bugün 12 Mart 2025, İstiklal Marşı'mızın kabulünün 104. Yılını kutluyoruz. Okullarımızda, resmi bayramlarımızda, törenlerde İstiklal Marşı'mız her okuduğunda tüylerimizi ürpertir. İstiklal Marşı'nı okurken, dinlerken, bayrağımız bu göklerde özgürce dalgalanırken; ülkemizin değerlerini, milli ve manevi hissiyatını daha iyi anlıyor ve bağımsızlığın bu milletin karakteri olduğunu biliyoruz.
Üç kıtada şanlı zaferlerle fetihler yapmış, emperyalist dünyaya inat altı buçuk asır adaletiyle ayakta durmuş olan Osmanlı İmparatorluğu, girdiği 1.Dünya Harbi'nden yenik çıkmıştır. Vatan toprakları işgal edilmiş binlerce ocak acımasızca yok edilmiş adeta bir soykırıma tabi tutulmuştur. Tarihi şanla şerefle yazılı Türk milleti, Gazi Mustafa Kemal önderliğinde "Ya İstiklal ya ölüm" parolası ile hareket ederek İstiklal Savaşı'na başlamıştır. Yıl 1921, şanlı ordumuz Eskişehir İnönü önlerinde zaferle çıkmıştır. Türk milletinin simgesi olacak milli bir marş yazılması için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir yarışma açılmış ve kazanana para ödülü verileceği açıklanmıştır. Akif, milli marş parayla yazılmaz düşüncesiyle olduğundan yarışmaya katılmaz. Arkadaşlarının ısrarı ile kazanırsa para ödülünü kahraman ordumuza vereceği şartı ile yarışmaya katılmıştır. 724 şiir arasından seçilerek Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Büyük Millet Meclisinde defalarca okunmuş ve ayakta alkışlanmıştır. İstiklal Marşı'mız ve böylece 12 Mart 1921 'de milli marş olarak kabul edilmiştir
İstiklal Marşı'mız "On Kıta Bir Vatan İlelebet İstiklal" anlayışı ile ülkemizin topraklarının değerine karış karış anlamamıza vesile oluyor. Bir Türk destanı niteliğinde marşımız, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancımızı, Türk askerinin cesaretine, Türk ulusunun bağımsızlığına, Hakka 'a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir.
Akif, kendisine yöneltilen bir soru üzerine şöyle cevap vermiştir: " Binbir fecayi karşısında bunalan ruhların ıstıraplar içinde halas dakikalarını beklediği bir zamanda yazılan o marş, o günlerin kıymetli bir hatırasıdır. O şiir bir daha yazılmaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri yaşamak lazım. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur. Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı Yazdırmasın!
Doğduğumuz Günden son nefesimizde kadar bize aşılanan, Türk milletinde mayalanan İstiklal Marşı sevgisi ebediyen devam edecektir...
SÜRMENE ŞEHİT MUAHAMMET YILDIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ